Morgenmad
Frokost
Aftensmad
Mellemmåltider
Drikkevarer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opskrifter på sunde alternativer til aftensmaden
Alle opskrifter kan hentes på Borbye.com og er mere udskriftsvenlige

Aborre, ovnbagt med tomatragout

 Ingredienser 4 personer

4 aborrefiletter (ca. 600 gram)
skalotteløg
olivenolie

2-3 slags grøntsager som koges og bruges til retten som tilbehør.

Ragout
200 g dåsetomater
1 løg
2 spsk olivenolie
1 kvist timian
2 fed hvidløg
lidt tør hvidvin (kan evt. udelades)
2 friske tomater
1 dl tomatjuice
lidt smør

Fremgangsmåde

Aborren uden skind og ben lægges i et ovnfast fad som i forvejen er smurt med olivenolie.
Finthakket skalotteløg drysses over og fadet sættes ind i ovnen ved 160 grader i ca. 8 minutter.

Ragout
Sauter løg, timian og hvidløg i olivenolien.
Tilsæt de friske tomater, delt i både og sauter videre.
Tilsæt hvidvin og kog ind.
Tilsæt derefter dåsetomater og tomatjuice.
Kog igennem og blend groft.
Pisk derefter med smør.

Fisken anrettes oven på ragouten og der serveres kogte grøntsager til.

 

 

Stegt Aborre med champignom og serveret med nye kartofler

Ingredienser

1 kg. aborre
200 g. champignon
1 bdt. persille
3 spsk. mel
Rapsolie
Salt og peber
Kartofler

Fremgangsmåde:

Skyl og skrab skællene af fisken.
Rens fisken for indvolde, og klip finnerne af, fjern gællerne.
Skær champignon i skiver.

Hak persillen.
Rist champignon i olie.
Kom persillen i. 
Kom nu svampe og persillefyldet i aborren.

Luk med tandstikkere eller kødnåle.
Vend fisken i en blanding af mel, salt og peber.

Brun fisken i olie på begge sider ved god varme.
Sæt vand over til kartofler
Dæmp varmen, og steg videre i 20 minutter. Vend ind i mellem.

Serveres med nye danske kartofler.

 

Agurkesalat med youghurt

Ingredienser 
Til agurkesalaten:
1 agurk
2 dl yoghurt Cheasy 1%
1 håndfuld dild
Salt og friskkværnet peber 

Fremgangsmåde 
Flæk agurken, skrab kernerne ud med en ske.
Skær agurken i ½ cm. tykke skrå skiver.
Hak dilden, og bland med yoghurt og agurk.
Smag til med salt og friskkværnet peber.
 

Arabisk appelsinsalat med løg

 Ingredienser 4 personer som tilbehør

1 iceberg 
1 stort løg 
3 appelsiner 
1 lille glas sorte oliven
20 oliven med mandler

Marinade:
3 spsk god olivenolie 
saft fra 1 citron 
salt og peber 

Fremgangsmåde

Skræl appelsinerne og skær dem i tynde skiver.
Skræl løget og skær det i tynde skiver.
Halver oliven med mandler.
Bland olivenolien og citronsaften sammen i en skål og læg løg, appelsin og oliven ned i. Bland det godt sammen og lad det trække i en times tid i køleskabet.
Salaten skylles, skæres i tynde strimler og lægges i bunden af en salatskål.
Ovenpå salatstrimlerne lægges den kolde salatblanding.
Pynt med hele oliven og server.

 

Chimichurri - Argentinsk dip til steg og kylling

50 g løg 
1 fed hvidløg 
1/2 rød peberfrugt 
1/2 gul peberfrugt 
3 tsk hakket persille 
3 tsk god olivenolie 
2 tsk vineddike 
1 knsp urtesalt 
1 knsp cayennepeber.  

 Fremgangsmåde:

Rens grøntsagerne, og skær dem ud i små bitte stykker. 
Bland med persille, olie, eddike, salt og cayenne. 
Lad dippen stå et par timer før servering.
Bruges til steg, kylling og stegte grønsager.

 

Bagte kartofler og selleri med tomater

Ingredienser 2-4 personer

600 g små spisekartofler
400 g knoldselleri
250 g blommecherrytomater
8 fed hvidløg
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:
Skrub kartoflerne og lad skrællen blive på. Halver dem på langs.
Skær knoldsellerien i store tern og hvidløgsfeddene i halve. 
Vend selleriternene og kartoflerne med de hele tomater, hvidløgsfed, olivenolie, salt og peber.
Fordel grøntsagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 180 grader i mindst 35 minutter. 
Vend rundt i dem en gang imellem undervejs.

 

Bladsellerisalat

Ingredienser

6-8 stængler bladselleri
1 fed hvidløg
1 løg
1/2 rød chili
2 spsk . solsikke- el.
olivenolie
1 syrlige æbler

Fremgangsmåde:

Skær løg, hvidløg og chili i små tern. 
Kom det i en varm gryde med lidt olie og sauter 3-4 min. til løgnene bliver klare. 

Skær bladselleri i tynde skrå skiver, og kom dem i gryden et par min. 
Skræl evt. æblet og skær det i tynde både. Hak valnødder groft, og vend æble og valnødder ned i gryden sammen med de øvrige ingredienser. 
Smag til med salt og peber.

 

Brændenellepesto

Ingredienser.

Et par håndfulde brændenælder (brug de friske skud).
½ fed hvidløg.
1 spsk parmesan-ost (efter smag og behag).
3-4 valnødder eller 1 spsk ristede pinjekerner.
Citronsaft efter behag.
Olivenolie efter behag og ønsket konsistens.
Lidt salt og peber.

Sådan gør du

Pluk de unge nældeskud (brug handsker). Skyld dem grundigt og overhæld dem med kogende vand og lad det stå i ca. 5 minutter, hvorefter vandet hældes fra.
Det hele blendes. Olie og citronsaft tilsættes lidt af gangen til pestoen har en ensartet konsistens.

 

Bønner i chili med tomatsauce, ris og årstidens sunde salat

Ingredienser 2-4 personer

200 gram bønner med sorte øjne, kogt
1 ds. hakket tomater med chili
2 fed hvidløg, presset
150 g løg, hakket
2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
1 dl grønsags-boullion
oregano, havsalt og friskkværnet peber

Ris

Fremgangsmåde

Tomatsauce:
1 ds. hakket tomater med chili, hvidløg, løg, olivenolie, boullion  og oregano blande, simrer ved svag vare ca. 15. min

Ris koges 

Anvendelse

Tomatsauce serveres med lune bønner, kogte ris og årstidens sunde salat.

 

Bønnesalat - som tilbehør til kød

Ingredienser (tilbehør 4 personer)

500 gr. friske bønner
1 hårdkogt æg

Marinade

4 spsk olie
1 spsk citronsaft
salt, peber
2 fed knust hvidløg
1 spsk hakket merian

Fremgangsmåde

Skær stilk og spids af bønnerne.
Kog bønnerne 5 minutter og hæld vandet fra
Pisk marinaden sammen og smag den til.
Den skal være ret krydret for at give smag nok i forhold til bønnerne.

Hæld bønnerne i en skål.
Hæld marinaden over og vend det sammen.

Det hårdkogte æg hakkes og kommes i lige før serveringen.

Anvendelse

Tilbehør til kød

 

Citronbagt laks med frisk pasta eller små kartofler vendt i pesto

 Ingredienser 4 personer

4 laksefileter 
2 spsk olivenolie
1 fed presset hvidløg
1 lille bdt persille, finthakket
salt og friskkværnet peber
8 tynde skiver citron

Evt. pesto til kartoflerne.

 Fremgangsmåde

Læg laksefileterne i et ovnfast fad smurt med lidt olie. 
Rør olie med persille, hvidløg, salt og peber. 
Fordel blandingen over fileterne og læg citronskiverne ovenpå. 
Bag laksen ved 175 grader i ca. 20 minutter. 
Fjern eventuelt skind inden servering.
Servér med fx frisk pasta eller små kogte kartofler vendt i pesto og friskkværnet perber.
Server straks evt. med hjemmebagt brød til.

 

Gryderet med hvide bønner serveret med hjemmebagt brød og salat

Ingredienser 2 personer

100 g hvide bønner

1 løg
½ grøn peberfrugt
½ gul peberfrugt
2 tsk olivenolie
250 g hakket oksekød
½ dåse hele tomater
½ dl tomatpuré
1 fed hvidløg
½ tsk oregano

1 spsk hakket persille

2 stk brød

Fremgangsmåde

Bønnerne skylles og lægges i blød natten over i koldt vand. Udblødningsvandet kasseres og bønnerne koges 1½ time i frisk vand, hvorefter de afdryppes i en sigte.

Hakket løg og peberfrugter i mindre stykker svitses i olivenolie i en gryde. Kødet tilsættes og svitses til det har skiftet farve, hvorefter dåsetomater med væde, tomatpuré, presset hvidløg, oregano, salt og peber tilsættes. Koges under låg ved svag varme i 30 minutter. Bønnerne tilsættes de sidste 5 minutter.

Hakket persille drysses over ved servering.

Serveres med brød og grøn salat.

 

Bønnegryde, Græsk

Ingredienser (50 gr. Lima Bønner pr. person)

½ kg tyndt skivede gulerødder
4 snittede selleristængler eller bladselleri
2 hakkede løg
4 hakkede tomater
2 fed presset hvidløg
½ dl ekstra jomfru olivenolie
saft af 1 citron
4-5 dl urteafkog
havsalt, peber, ½ spsk. rørsukker
1 bundt bredbladet persille
Lima Bønner - 50 gr. pr. person

Fremgangsmåde

Beregn 50 g tørrede Lima bønner pr person. 
Lima bønner står natten over i rigeligt lunkent vand. 
Bønnerne skylles, bringes i kog og vandet hældes fra, 
lad bønner koge op 2-3 gange og hæld vandet fra. 
Herefter koger bønnerne i rigeligt vand til de er møre ca. 15-20 min.
De kogte bønner skylles i kold vand og afkøles let.

 

Hvide bønner på græsk

Ingredienser 4 personer

200 g udblødte, tørrede, hvide bønner 
Lidt løg, gulerod og/eller selleri til kogning
1 helt hvidløg
½ kg friske eller frosne grønne bønner
2 spsk olivenolie
Frisk oregano og/eller persille

Fremgangsmåde

Kog de hvide bønner sagte med urter i letsaltet vand til de er møre, ca. 1 time.

Del hvidløget i fed og pil dem. 
Kog dem op i 3 hold vand – ca. 1 l vand pr. opkog.
Køl dem af. Blancher de grønne bønner et par minutter i letsaltet kogende vand. 
Varm olivenolien på en pande og sauter hvidløgene, til de har taget lidt farve. 
Tilsæt de to slags bønner og friske hakkede krydderurter.
Server bønnerne lune med et godt brød til.

Udblød de tørrede bønner i rigeligt vand natten over og kasser vandet.

 

Spidskålsalat med grønt (Fantastisk tilbehør til fisk eller grillet kød)

Ingredienser
(størrelsen af spidskålen giver antal kuverter)

Spidskål 
Youghurt Cheasy 1 % eller Skyr
Cremefraice (5%)
Persille (stor dusk) hakket
Purløg (god håndfuld) klippet fint
Dild (efter smag) klippet fint
Citronsaft presset fra en halv citron 
Ctronskal revet fra en hel økologisk citron
Hvidløg 3 fed presset (eller efter smag)
Salt
Peber friskkværnet sort

 Fremgangsmåde:

Spidskålen skæres i fine strimler.

Youghurt og Creimefraice røres i så det dækker kålen. Derefter kommes resten af ingredienserne i og der smages til med peber og salt. Lad stå og trække lidt før servering.

Server til fisk eller grillet kød.

PS. Du kan erstatte de forskellige krydderurter med årstidens urter eller hvad du nu har lyst til.

 

Hønsekødssuppe á la Újáhzy

Ingredienser

1/2 suppehøne ca. 750 gram
2 persillerødder
100 gram knoldselleri
100 gram gulerødder
100 gram blomkål
1 stort løg
2 fed hvidløg
1 1/2 tsk salt
6 sorte peberkorn
1 stor tomat
100 gram bælgede ærter
50 gram spaghetti

 Fremgangsmåde:
Suppehønen skylles grundigt.
Persillerødder, selleri og gulerødder skrabes, skylles og halveres. 
Halvdelen af hver snittes i meget tynde strimler.
Blomkål deles i buketter.
Løg og hvidløg pilles.
Hønen dækkes med vand som bringes i kog.
Skum jævnligt.
Salt, peperkorn, resten af grøntsagerne (- Ærter, blomkålsbuketter), løg, hvidløg og tomaten (skåret i kvarte) lægges i gryden og det hele koges i en time.
Ærter, halvdelen du snittede og blomkålsbuketter koges i lidt vand i 10 minutter med låg.
Læg derefter til afdrypning i et dørslag.
Spaghetti koges knap mør i 1/2 liter vand og lægget til afdrypning.
Skind og ben pilles af kødet og skæres derefter i små stykker der lægges i suppeterrin sammen med spaghetti og grøntsager.
Si suppen over

 

Indian shrimps  (Indiske rejer)

Ingredienser 4 personer

3 spsk madolie 
1 dåse Korma Cooking Sauce 
1 dåse (400 ml) Coconut milk 
4 stk Kaffir Lime Leaves 
1 lille rødløg hakket 
1 tsk Peber, sort - groft 
1 tsk Sennepsfrø 
1 knsp Gurkemeje 
300 g pillede rejer 
1 tomat i tern

Fremgangsmåde

Svits rødløg, sort peber, sennepsfrø og gurkemeje i madolien (må ikke 
blive brunt).
Tilsæt Korma Cooking Sauce, kokosmælk og Kaffir Lime 
Leaves. Lad blandingen småkoge i 5 minutter. Tilsæt rejer og tomat og lad retten koge op. 

Serveres med ris, Spicy World Lime Mango Chutney og Naan brød.

 

Indisk gulerodssalat

Ingredienser 4 personer

500 g gulerødder i strimler 
1 spsk smør
1 tsk brune sennepsfrø 
2 tsk sukker 
1 citron, saften 
Lidt salt 
2 stk Laurbærblade 
1 tsk Cayennepeber 
1 tsk Ingefær, stødt 


1/2 dl yoghurt naturel 
2 spsk jord- eller cashewnødder,

Fremgangsmåde

Smelt smørret i en stegepande. 
Tilsæt sennepsfrø og sukker. 
Lad sukkeret smelte. 
Tilsæt gulerødder, laurbærblade, cayennepeber, ingefær, citronsaft og salt. 
Lad retten simre under omrøring i 2-3 minutter - til gulerødderne er næsten møre. 
Servér salaten kold eller lun. 
Hæld youghurt over og pynt med nødder inden servering

 

Jambalaya

Ingredienser 4 personer

4 stykker kyllingebryst 
(eller en hel parteret kylling) 
2 spsk. olivenolie 
1 stort løg 
3 forårsløg 
1 rød peberfrugt 
250 gram krydrede pølser, 
( fx. chorizo eller peperoni )
2 stilke bladselleri 
3 gulerødder 
2 fed hvidløg 
1 dåse flået tomater 
1 tsk. Sambal Oelek 
2 dl hønsebouillon 
3 dl parboiled ris 
3 dråber tabasco 
2 spsk. brun farin 
250 gram rejer 
1 dåse krabber 
evt. citronspringere til pynt 

Fremgangsmåde:


Brun kyllingestykkerne i olien i en tykbundet gryde. 
Hak løgene. 
Skær 
peberfrugten ud i tern og pølse, bladselleri og gulerødder i skiver. 
Grøntsager og pølse kommes i gryden, hvor det svitses let sammen med kyllingen. 

Pres hvidløgsfeddene i gryden og hæld flåede tomater, Sambal Oelek, hønsebouillon og til sidst de ukogte ris i retten. 

Smag til med tabasco og brun farin. 
Lad retten simre indtil risene er møre og har 
opsuget væden. Det tager ca. 30 minutter. Bland rejer og krabbekød i retten et par minutter for servering og pynt eventuelt med citronspringere.

 

Kalvekoteletter med  tomater og oliven

 Ingredienser 4 personer

1 løg
2 bøftomater
1/2 bdt persille
3 spsk olivenolie
4 kalvekoteletter á 200 g
1/2 tsk salt
1/2 friskkværnet sort peber
4 spsk oliven med pimentofyld
3 fed hvidløg

Fremgangsmåde:

Løget hakkes og pilles fint.
Tomaterne flås udkernes og hakkes groft.
Persille skylles og hakkes fint.
Oliven varmes.
Koteletterne duppes tørre, forsynes med et snit langs benet, steges 6 minutter på hver side i olien, drysses med salt og peber og sættes til side.
Det hakkede løg svitses gennemsigtigt i fedtstoffet på panden.
Tomater og oliven vendes i.
Hvidløgsfedene presses direkte ned i grøntsagsblandingen og alt snurrer under låg i 10 minutter.
Koteletterne varmes igennem i grøntsagsblandingen og anrettes drysset med hakket persille.

Server med ovnstegte kartofler

 

Kinesisk panderet

 Ingredienser 4 personer

Svinemørbrad 400 gram 
2 bambusskud fra dåse
2 mellemstore gulerødder
150 gram savoykål
2 forårsløg
100 gram bønnespirer
3 spsk olie
2 knsp soyasauce
1 knsp Sambal Oelek
1 knsp salt
1 knsp friskkværnet hvid peber
1/2 tsk marizena

Fremgangsmåde:

Kødet tørres, pudses af for hinder og fedt og skæres i tynde strimler.
Bambusskuddene skæres i 1 cm brede strimler.
Gulerødderne skrælles, skylles og skæres i tynde splinter.
Kålen skylles, afpudses og strimles.
Forårsløgene skylles, afpudses og skæres i tynde ringe.
Bønnespirerne bruses over med koldt vand og stilles til afdrypning.
Halvdelen af olien varmes på en stor pande og kødstrimlerne steges brune af flere gange og stilles til side.
Resten af olien hældes på panden og grøntsagerne steges sprøde i den rækkefølge de er gjort i stand.
Derefter kommes kødstrimlerne ved og alt blandes godt.
Retten smages kraftigt til med soyasauce, Sambal Oelek, salt, peber og varmes igennem.
Marizenaen røres ud i 2 spsk vand, og saucen jævnes.

Hertil løse ris.

PS.
Hvis kødet kommes i fryseren 30 minutter før brug er det nemmere at skære i ens tynde strimler.

 

Sis köfte

Ingredienser 4 personer

500 g hakket magert oksekød (evt.hakket lam)
En håndfuld franskbrødkrummer udblødt i minimælk
En god håndfuld bredbladet persille, hakket
2 spk. hakket mynte
3 finthakkede skalotteløg
Salt 
peber
Revet 1/4 muskatnød eller efter smag
1 tsk. stødt spidskommen
1/4 tsk. kanel
2 tsk. sød paprika 
1 tsk chilipulver
3 fed knust hvidløg
1 æg

Fremgangsmåde: 

Bland alle ingredienserne til farsen grundigt sammen og lad det trække i køleskabet i en times tid. 
Form farsen til aflange frikadeller omkring spid.
Enten af træ (skal ligge i blød i vand først) eller metal. 
frikadellerne pensles med olivenolie og grilles over trækul eller på en grillpande.

 

Köfte (Tyrkiske frikadeller)

Ingredienser 4 personer

250 g hakket lammekød 
250 g hakket oksekød max 10- 12%. 
1 æg 
2 spsk friskhakket persille 
1 fed knust hvidløg 
1 fint hakket løg 
2 spsk pinjekerner 
1 tsk stødt spidskommen 
½ tsk salt 
Peber 
Ca. 2 spsk olivenolie til stegning. 

Fremgangsmåde:

Alle ingredienserne æltes godt sammen. Hviler ca. ½ time. 
Formes til aflange frikadeller og steges gyldne i ca 3-4. min på hver side.

 

Kyllingekødboller i karrysovs

Ingredienser 4 personer

450 g hakket kyllingekød, ca. 5% fedt
1 tsk salt
¼-½ tsk peber
1 æg 
1 stort løg
1 fed hvidløg

Karrysauce med æble og løg
3 tsk smør 
1½-1 spsk karry – eller efter smag 
1 løg
½ æble
1-2 spsk hvedemel
2½ dl bouillon
1 dl minimælk
½ bundt hakket persille

Ærter
500 g frosne ærter

Tilbehør:
3 dl ris

Fremgangsmåde

Kog risene.

Rør kyllingekødet med salt, peber, æg og finthakket eller revet løg samt knust hvidløg til en sammenhængende og fast fars.

Form 20 kødboller med en barneske.

Smelt smørret i en gryde og svits karryen heri. Tilsæt løg og æble i tern og svits det med i ca. 1 minut under omrøring. 
Drys mel i og rør.
Tilsæt bouillon og mælk og lad saucen koge nogle minutter. 
Blend saucen fx med en stavblender.

Kom kødbollerne ned i karrysaucen og kog dem ved svag varme ca. 10 minutter til de er gennemkogte. 
Smag saucen til med salt, peber og evt. mere karry.

Pynt med hakket persille.

Kog ærterne et øjeblik. 
Bland evt. ærter og ris før servering.

 

Kyllingebryst med ovnbagte peberfrugter, tomater og løg

Ingredienser 4+ personer

4 kyllingebrystfiletter, 500 g 
Salt og peber 
2 tsk olie 
4 peberfrugter forskellige farver, renset ca. 550 g 
500 g tomater, gerne cherrytomater 
2 løg 
4 fed hvidløg 
Frisk rosmarin eller 1 tsk tørret persille

 Fremgangsmåde:
Skær kartoflerne i halve eller i både afhængig af deres størrelse. 
Drys med salt og peber. 
Læg dem på bagepapir på en bageplade. 
Stil dem i en kold ovn. 
Tænd ovnen på 225 grader.
Skær peberfrugter i grove stykker, tomater i halve og løgene i halve både.
Bland grøntsagerne. 
Tilsæt finthakket hvidløg, 1 spsk fintskåret frisk rosmarin, salt og peber og læg det i et ovnfast fad. 
Stil fadet i ovnen sammen med kartoflerne. 
Når kartoflerne er møre er det klar til servering. 
Ved servering drysses med persille.
Dup brystfiletterne tørre med køkkenrulle. 
Krydr med salt og peber.
Varm olien på en pande ved god varme. 
Kom kødet på panden og brun det 1 minut på hver side. 
Skru ned til middel varme og steg 6 minutter på hver side til kødet er netop gennemstegt. 
Vend jævnligt. 

 

Kyllingesuppe -Asiatisk

Ingredienser

500 g kyllingebrystfilet uden skind 
150 g ægnudler 
1 rød chili 
2 stængler citrongræs 
4-5 cm frisk ingefær 
3 fed hvidløg 
2 tsk olie 
1 l hønsebouillon eller en rest kyllingesuppe 
3-4 gulerødder, ca. 250 g 
250 g grønne asparges 
3 spsk sojasauce 
3 tsk fishsauce 
5 stilke mynte 
1 bakke koriander

 Fremgangsmåde:
Læg ægnudlerne i en skål. 
Hæld kogende vand over. 
Dæk skålen med stanniol, låg eller en tallerken.
Lad det stå ca.15 minutter til nudlerne er møre. 
Dup kyllingebrysterne tørre med køkkenrulle og skær dem i helt tynde skiver. 
Skær chilien igennem på langs, fjern kerner og mellemvægge og skær den i tynde strimler eller tern. 
Fjern et eller to af citrongræssets yderste grove blade.
Snit den hvide del af citrongræsset meget fint - der skal bruges 2-3 spsk. 
Skræl og riv ingefæren fint, der skal bruges 2-3 tsk. 
Hak hvidløget fint. 
Kom olien i en gryde ved middel varme og tilsæt chili, citrongræs, ingefær og hvidløg. 
Svits et par minutter, NB. krydderierne må ikke blive gyldenbrune.
Tilsæt bouillon og lad det koge et par minutter. 
Vend kyllingekødet i den kogende bouillon og bring det i kog. 
Tilsæt gulerødder i tændstiktynde strimler (Julienne) og asparges i mindre stykker.
Lad det koge nogle minutter, grøntsagerne skal stadig have bid. 
Tilsæt afdryppede nudler og lad suppen blive varm. 
Smag til med sojasauce og fishsauce. 
Vend fintsnittet mynteblade og korianderblade i suppen ved servering. 

 

Kyllingefilet med chili, champignon og ærter

Ingredienser 4 personer

500 g kyllingefilet 
1 spsk. olie 
250 g champignoner 
125 g løg (små) 
salt 
peber 
karry 
1 dl vand 
1 dl tomatpure 
250 g ærter 
1 stk. rød peber (lille) 
1 stk. chili (lille) 

Fremgangsmåde:

Kødet skæres i tynde strimler og brunes i olien tilsat karry. 
Peber og chili skæres i små stykker og tilsættes. 
Champignonerne og de små løg tilsættes sammen med vand og tomatpure. 
Det hele småsnurrer indtil kødet er mørt. 
Derefter tilsættes ærter, og retten smages til med salt og peber. 
Serveres med ris og flutes.

 

Kåldolmere

Ingredienser

1 kinesisk kål
vand
salt

Fars
500 g hakket magert flæskekød
2 spsk. finthakket løg
3 spsk. mel
1 tsk. salt
1 æg
ca. 2½ dl minimælk
groftkværnet peber
½ tsk. fines herbes
2 dl bouillon

 Fremgangsmåde:
Kålet skilles i enkle blade og koges i 5 min. i let saltet vand, tages op og lægges til afdrypning.

Kødet røres til fars med de øvrige ingredienser. En skefuld fars lægges på hvert kålblad, som rulles sammen og lægges i et ildfast fad. Bouillon hældes over og det stilles i ovnen ved 200 grader i ca. 40 min. Serveres med kartofler.

 

Laksefrikadeller

 Ingredienser 4 personer

400 g laksefilet 
200 g rødspættefilet 
2 tsk. salt 
2 små æg 
½ dl mælk 
2 spsk. hvedemel 
1 revet gulerod 
2 dl klippet dild 
¼ tsk. peber 
Olie til stegning 

Fremgangsmåde:

Skær laks og rødspætte i mindre stykker. Kør til grofthakket i en foodprocessor. Rør fiskekødet med salt. Rør derefter de øvrige ingredienser i til en ensartet fars. Lad den hvile i 30 min. i køleskabet. Form til frikadeller med en spiseske. Steges i olie i ca. 5 min. på hver side. 

 
Lynstegt broccoli og squash med tomattartar 

Ingredienser

4 tomater. 
1 broccoli. 
1 squash. 
1 løg. 
1 citron. 
olivenolie

Fremgangsmåde

Skær broccolien i grove buketter gennem stokken, og skær squashen i 1 cm tykke skiver. 
Hak og mos tomaterne til en grov mos med bid i. 
Vend finthakkede løg i, og smag til med reven citronskal og -saft, salt, peber og olivenolie.
Varm en pande op med lidt olivenolie, kom broccoli og squash på, og steg dem gyldne og let møre. 
Krydr med salt og peber. 
Arranger retten på et fad, og fordel tomattartaren ovenpå.

Tilbehør: lunt brød, lidt god 30% ost eller skinke til.

 

Norsk stenbiderfad

Ingredienser

600 g. stenbiderfilet 
8 kartofler i skiver 
3 løg i både 
4 tomater i både 
1/2 rød strimlet peberfrugt
1/2 grøn strimlet peberfrugt 
1 agurk i tykke stave 
3 fed presset hvitløg 
3 spsk. olie 
Salt og peber 
groft brød

Fremgangsmåde

Rens alle grønsagerne og skær dem. 
Skær fisken i tykke skiver. 
Læg fisk og grønsager lagvis i et ovnfast fad. 
Drys krydderier på og hæld olien over. 
Læg folie på fadet, og sæt det i ovnen til alt er mørt, ca. 45 minutter. 
Server direkte fra fadet med et groft brød til. 

 
Find resten af opskrifterne her på kogebogen hvor de er udskriftsvenlige.