anim
  Animalsk
  genmod   Genmodificeret
  oeko   Godkendt til økologi
  ok   Ikke skadelig
  chance   Kan give allergi
  stop   Bør ikke indtages (Undgå stoffet)
  tvivl   Vær på vagt

Følgende "røde" farvestoffer er ulovlige i Danmark: 

E 103
E 105
E 111
E 121
*E 123
E 125
E 126
E 130
E 152
E 181
E 252

 

   

Chryosin, 
Syregult, 
Orange GGN, 
Orcein,
Amaranth *Forbudt i USA og USSR
Scharlach GN, 
Ponceau 6R, 
Indanthren blåt, (ikke forbudt i Spanien )
Sort 7984
Brændt sortjord
Kaliumnitrat.

 

.
.
.
.

Kan evt. være HARAM (Forbudt for muslimer) = Kan indeholde produkter fra svin eller alkohol. Vær selv opmærksom, der findes sikkert flere...
032
Enummer     Navn
Gule farvestoffer
031
E 100
Vær på vagt
Genmodificeret 

Curcumin (gurkemejefarve) 
E 100 udgør en vigtig del af karryCurcumin 
(Turmeric, Gurkemejefarve) 
udtrækkes fra gurkemejerod, 
hvor det er det farvende element. 
Gurkemeje er et meget almindeligt og 
anvendt krydderi, og udgør også en 
vigtig del af karry. 
Curcumin anvendt som tilsætningsstof 
giver en gul til orange farve. 
Det officielle navn på positivlisten var 
tidligere gurkemejefarve.

Bruges til bl.a. smør, ost, sennep, bagværk, karry, te og retter fremstillet af ris. (ingen bivirkninger registreret)

E 101(i)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 

Riboflavin
Vitamin B2. Vigtig for blandt andet enzymdannelsen

Bruges bl.a. til fødevarer, der indeholder: supper, pasta, fløde, is, mayonnaise. (ingen bivirkninger)

E 101(ii)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Riboflavin-5-phosphat
E 102
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Tartrazin
(FD & C Yellow no 5). 
Syntetisk, gult farvestof.

Pulverform bruges til sodavand, is, frugt essenser, sennep, sirup, slik ... 
Mulige bivirkninger: allergiske reaktioner, især hos astmatikere og følsomme over for aspirin.

   
E 104
Vær på vagt
Allergifremkaldende 

Quinolingult
(D&C Yellow no. 10).
Syntetisk, gult farvestof.

Sodavand, budding pulver, røget fisk ... 
Mulige bivirkninger: allergiske reaktioner.

E 110
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Sunset Yellow FCF 
( Orange Yellow S, FD&C Yellow no 6). E-nr. 110. Syntetisk, gult farvestof.

Abrikos marmelade, kiks og kager, supper, chokolade, mælk. Mulige bivirkninger omfatter reaktioner som allergi, især i tilfælde af intolerance over for aspirin. Kræftfremkaldende.

030
Røde farvestoffer
029
E 120
Undgå stoffet
Animalsk Allergifremkaldende 

Carminer (carminsyrer) 
Stoffet udvindes af rygskjoldet fra skjoldlus. Kan evt. være HARAM da det udvikles fra hunlus.

Varer der indeholder alkohol, syltetøj. 
Mulige bivirkninger er ikke kendt på de koncentrationer, der anvendes på maden selvom det anbefales ikke at indtage den. En anden kontrovers er hvis du kan forårsage eller forværre hyperaktivitet. 
Vi skal tage hensyn til de dyr, hvis vi er vegetarer eller ikke ønsker at spise eller bruge noget, der kommer fra dyr. Husk også en del af sammensætningen af nogle kosmetiske og nogle læbestifte (se sammensætningen af kosmetiske produkter). Nogle mennesker oplever, at denne farve kosmetik virker allergisk over for dem. 

E 122
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Azorubin (carmoisin)

Slik, is, kager, supper og færdigretter 
Mulige bivirkninger: allergiske reaktioner. I forsøg med mus blev observeret anæmier, lymfomer og tumorer. Mistanke om, trods den begrænsede mængde oplysninger, vi har.

E 123
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Amaranth
Syntetisk, rødt tjærefarvestof af azotypen

Forbudt i USA og USSR. 
Fødevarer:. slik, kager, likør 
Mulige bivirkninger: allergiske reaktioner.Kræftfremkaldende..

E 124
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Ponceau 4R 
(Cochenillerød A). Syntetisk, rødt tjærefarvestof af azotypen

Sodavand, frugtgelé, slik. 
Mulige bivirkninger: allergiske reaktioner, især i tilfælde af intolerance over for aspirin.

E 127
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Erythrosin
Syntetisk, rødt, jodholdigt tjærefarvestof. Bruges som rødetabletter til at vise, hvor godt man børster tænder, fordi det binder sig til det, der farves. Det betyder også, at det bliver på overfladen af pølserne eller kirsebærene uden at ryge ud i kogevandet eller lagen.

Konserveret frugt, is og tandlægen. 
Mulige bivirkninger: allergi. Hæmmer virkningen af pepsin og ændrer skjoldbruskkirtelens funktion.

E 128
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Red 2G
(Ext. D&C Red no. 11).
Syntetisk rødt farvestof.

Bruges i Engelsk pølse med korrn. Mulige bevirkninger er alergi.

E 129
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Allura Red AC
(Food Red, FD&C Red no 40). 
Syntetisk rødt farvestof.

Fødevarer,som sodavand, sur vin 
Mulige bivirkninger er ukendt, men det påvirker stofskiftet.

028
Blå farvestoffer
027
E 131
Vær på vagt
Allergifremkaldende 

Patent Blue V
(Patentblåt). 
Syntetisk, blåt farvestof.

Wienerbrød, belægninger af sukker, drikkevarer, slik 
Bivirkninger kan give allerg og er Kræftfremkaldende.

E 132
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Indigotin (Indigocarmin)
(Indigocarmin, FD&C Blue no 2). Syntetisk, blåt farvestof.

Sukker, drikkevarer, slik. 
Bivirkninger: Ingen, men det er nyttigt.

E 133
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Brilliant Blue FCF
(FD&C Blue no1).
Syntetisk, blåt farvestof

Bruges til dåsegrøntsager i England. 
Mulige bivirkninger ved høje doserer at stoffet kan ophobe sig i nyrerne og lymfekar. Undgå derfor stoffet.

026
Grønne farvestoffer
025
E 140(i)
Formodentlig harmløst
Chlorophyll
Grønt farvestof. Chlorofyll er det farvestof, der udgør det grønne i alle planter. I farvestoffet Chlorofyll-kobber-kompleks (E-nr. 141) er det naturlige magnesium erstattet med kobber, hvilket giver blågrønne til blåsorte farver.
E 140(ii)
Formodentlig harmløst
Chlorophylliner
E 141(i)
Formodentlig harmløst
Chlorophyll-kobber-kompleks
E 141(ii)
Vær på vagt
Chlorophyllin-kobber-kompleks
E 142
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Green S
(Food Green S). 
Syntetisk, grønt farvestof.
024
Brune og sorte farvestoffer
023
E 150(a)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Karamel
(Ammonieret karamel). Brunt farvestof. 
E-nr. 150(abcd). Fremstilles ved brankning af sukker efter tilsætning af forskellige stoffer som ammoniak eller svovl.
E 150(b)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Kaustisk, sulfiteret karamel
E 150(c)
Vær på vagt
Genmodificeret 

Ammonieret karamel

Bruges bl.a. til Cola, Porter, øl og som kulør til mad. Ammonieret karamel kan dog indeholde et stof der påvirker immunsystemet (THI), hvis man er i underskud for vitamin B6

E 150(d)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Ammonieret, sulfiteret karamel
E 151
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Black PN (Brilliant Black PN)
E 153
Vær på vagt
Animalsk 

Vegetabilsk kul
Sort farvestof. Fremstilles ved 
forkulning af planteråstoffer.

Bruges til bl.a. voksbelægning på ost og anvendes medicinsk mod forgiftninger og diarré.

E 154
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Brown FK
Syntetisk, brunt farvestof.

Bivirkninger ved høje koncentrationer: kan ophobe sig i nyrerne og lymfekar og kan give overfølsomhed men grundet produktets sjældne brug, burde man ikke blive udsat for stoffet. Stoffet anvendes til at farve kippers (i Irland og Storbritannien). .

E 155
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Brown HT
Syntetisk, brunt farvestof.

Bruges mest i Storbritanien men er tilladt i hele EU. Bruges i kager, desserter, krydderier. 
Mulige bivirkninger ved høje koncentrationer er at stoffet kan ophobe sig i nyrerne og lymfekar.  Symptomerne er oftest høfeber, nældefeber og astma.

022
Farvestoffer og planteekstrakter
021
E 160(a)(i)
Vær på vagt
Genmodificeret 

Blandede carotener
Gult naturligt forekommende farvestof, der blandt andet findes i gulerødder.

Bruges bl. a. i smør, ost, margarine, marcipan. Ingen påviste bivirkninger

E 160(a)(ii)
Vær på vagt
Genmodificeret 

Beta-Caroten 
Gult naturligt forekommende farvestof, 
der blandt andet findes i gulerødder.

Bruges bl. a. i smør, ost, margarine, marcipan. Ingen påviste bivirkninger

E 160(b)
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 

Annattoekstrakter (Bixin, Norbixin)

Slik, ost, margarine 
Mulige bivirkninger: allergiske reaktioner.

E 160(c)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 

Paprikaekstrakter (Capsanthin, Capsorubin) Rødt farvestof som forekommer i rød peberfrugt.

ost, marmelade - ingen bivirkninger beskrevet

E 160(d)
Vær på vagt
Genmodificeret 

Lycopen

Desserter, krydderier, kosttilskud. 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 160(e)
Vær på vagt
Genmodificeret 
Beta-Apo-8'-carotenal(C30)
E 160(f)
Vær på vagt
Genmodificeret 
Beta-Apo-8'-carotensyre(C30)ethylester
E 161(b)
Vær på vagt

Lutein 
Naturligt, gult farvestof. Udvindes af lucerne eller tagetes (fløjlsblomst).

Kiks og kager. 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 161(g)
Undgå stoffet
Animalsk Allergifremkaldende 

Canthaxanthin

 Kan give allergilignende symptomer hos særligt følsomme. Symptomerne er oftest høfeber, nældefeber og astma. Canthaxanthin anvendes som fodertilsætningsstof til hønse- og fiskefoder. Dette giver en mere klar gul blomme og gør laksekødet mere rødt. Denne anvendelse skal ikke deklareres, så almindelige forbrugere kan ikke vide om stoffet er anvendt.

E 162
Vær på vagt

Rødbedefarve (betaniner)

Rødbeder indeholder nitrat, både fra naturens side og hvis der anvendes kunstgødning. Anvendelse af rødbedefarve kan derfor være en måde at tilsætte nitrit på hvor det ikke skal deklareres .

Slik, tyggegummi, yoghurt saucer 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 163(a)
Vær på vagt

Cyanidin (anthocyaniner) 
Naturligt rødviolet farvestof, der 
findes i vindruer, hyldebær, solbær
og ribs.

Indhold i: drinks, is, slik. 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 163(b)
Vær på vagt

Delphinidin (anthocyaniner)

Indhold i: drinks, is, slik. 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 163(c)
Vær på vagt

Malvidin (anthocyaniner)

Indhold i: drinks, is, slik. 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 163(d)
Vær på vagt

Pelargonidin (anthocyaniner)

Indhold i: drinks, is, slik. 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 163(e)
Vær på vagt

Peonidin (anthocyaniner)

Indhold i: drinks, is, slik. 
mulige bivirkninger: Ingen.

E 163(f)
Vær på vagt

Petunidin (anthocyaniner)

Indhold i: drinks, is, slik. 
mulige bivirkninger: Ingen.

020
Andre farvestoffer
019
E 170
Formodentlig harmløst
Økologisk 

Calciumcarbonat
Naturligt forekommende i form af kalksten og kridt. Bruges som surhedsregulerende middel, som næringsstof (kalktilskud) og som hvidt farvestof.

Wienerbrød og dekorative elementer af fødevarer 
Mulige bivirkninger er ikke kendt.

E 171
Formodentlig harmløst

Titandioxid 
Hvidt farvestof. Bruges især til slik.

kage udsmykning, slik. I lakeret tabletter.Ingen bivirkninger.

E 172
Formodentlig harmløst

Jernoxider og jernhydroxider (okker, rust)

Bruges til tabletter og slik

E 173
Vær på vagt

Aluminium 
Sølvlignende farvestof til overfladebehandling.

Pastry. I "Almax" (syreneutraliserende) 
Mulige bivirkninger: sikkerhedsrisiko. Undgå det. Kan provokere sygdommen Alzheimers.

E 174
Formodentlig harmløst
Sølv - Til Wienerbrød
E 175
Formodentlig harmløst
Guld - Til Wienerbrød
E 180
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Rubinpigment BK (Litholrubin BK)
Syntetisk rødt farvestof.

Fødevarer, der indeholder: voks belægning på ost. 
Mulige bivirkninger: mistænkt for toksicitet.

018
Konserveringsstoffer
017
E 200
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Sorbinsyre
Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel. Findes naturligt især i rønnebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E 202
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Kaliumsorbat 
Kaliumsorbat er et af de salte, som findes i sorbinsyre. Sorbinsyre forekommer naturligt, især i rønnebær, kirsebær, tomater og jordbær, men fremstilles i dag syntetisk. Er især er effektivt mod de farlige gær- og skimmelsvampe (mug).
E 203
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Calciumsorbat
Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel. E-nr. 203. Findes naturligt især i rønnebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E 210
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Benzoesyre
Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel med E-nr. 210. Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks
E 211
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Natriumbenzoat 
(Atamon) Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel med E-nr. 211. 
Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks.
E 212
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Kaliumbenzoat
Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel. Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks.
E 213
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Calciumbenzoat
Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel med E-nr. 213. Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks.
E 214
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Ethyl-p-hydroxybenzoat
E 215
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Ethyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt
E 216
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Propyl-p-hydroxybenzoat
E 217
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Propyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt
E 218
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Methyl-p-hydroxybenzoat
E 219
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Methyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt
E 220
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Svovldioxid 
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 221
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Natriumsulfit
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 222
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Natriumhydrogensulfit
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 223
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Natriumdisulfit
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 224
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Kaliumdisulfit
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 226
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Calciumsulfit
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 227
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Calciumhydrogensulfit
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 228
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 

Kaliumhydrogensulfit
Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.

er kendt for at kunne udløse stærke astma-anfald hos nogle allergikere. Andre symptomer kan være nældefeber, diarré og mavekramper. I USA har der ligefrem været dødsfald på grund af sulfitter, da visse salatbarer tilsatte sulfit i meget store mængder til deres snittede grøntsager – for at holde dem ”friske”. Sulfit er ikke tilladt som tilsætningsstof til friske grøntsager i EU, og dermed heller ikke i Danmark.

E 230
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Diphenyl
Syntetisk konserveringsmiddel. Bruges især til overfladebehandling af citrusfrugter.
E 231
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
o-Phenylphenol
Syntetisk konserveringsmiddel. Bruges især til overfladebehandling af citrusfrugter.
E 232
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Natrium-o-phenylphenolat
Syntetisk konserveringsmiddel. Bruges især til overfladebehandling af citrusfrugter.
E 234
Vær på vagt
Genmodificeret 
Nisin
Antibiotisk konserveringsmiddel, der udvindes af en særlig bakterieart - Lactokokker - som forekommer i rå mælk og visse oste.
E 235
Undgå stoffet
Genmodificeret 
Natamycin
Antibiotisk konserveringsmiddel, der udvindes af en særlig bakterie.
E 239
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Hexamethylentetramin
Syntetisk konserveringsmiddel, der især anvendes til fiskemarinader og stenbiderrogn (kaviar).
E 242
Undgå stoffet
Dimethyldicarbonat
Meget kemisk aktivt konserveringsmiddel, der er forsvundet, inden det når frem til forbrugeren. Bruges til “koldsterilisation” af for eksempel en lukket karton. Når kartonen åbnes er konserveringseffekten væk.
E 249
Undgå stoffet
Kaliumnitrit
Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag.
E 250
Undgå stoffet
Natriumnitrit
Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag.
E 251
Undgå stoffet
Natriumnitrat
Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag.
E 252
Undgå stoffet
Animalsk 

Kaliumnitrat (VAR FØR ULOVLIG i DK.) EU-Kommissionen har nu ændret reglerne, så EU’s grænseværdier gælder. Det betyder, at der bliver ens regler i hele EU fra 15. februar 2008 
Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag. Bruges bl.a. til den Spanske chorizo-cocktailpølse...

Madkontrollanterne opdagede, at Laudrups virksomhed solgte såvel skinker som pølser fra Spanien med tilsætningsstoffet E252, der ikke var tilladt i Danmark den gang. Laudrup fik dengang en stor bøde. Idag ville han ikke have fået en bøde...

E252, der også går under navnet kaliumnitrat, har været sortlistet af de danske myndigheder, fordi det bl.a. kan fremkalde kræft.

På kort sigt og i små mængder kan tilsætningsstoffet fremkalde blandt andet kvalme og hovedpine, og hos småbørn kan det sågar forårsage iltmangel.

Stoffet har også været brugt i krudt og gødning.

E 260
Formodentlig harmløst
Eddikesyre
Syrligt konserveringsmiddel. Forekommer naturligt, idet eddikesyre er den syre, der gør eddike sur. Fremstilles ved gæring af alkohol eller syntetisk. Bruges også som smagsregulater
E 261
Vær på vagt
Kaliumacetat
E 262(i)
Formodentlig harmløst
Natriumacetat
E 262(ii)
Formodentlig harmløst
Natriumdiacetat
E 263
Formodentlig harmløst
Calciumacetat
E 264
Formodentlig harmløst
Ammoniumacetat
E 270
Formodentlig harmløst
Økologisk Animalsk 
Mælkesyre
En af de mest udbredte syrer i naturen som også dannes naturligt i kroppen. Fremstilles ved gæring af kulhydrater med mælkesyre-bakterier eller syntetisk. Saltene hedder lactater (E-nr, 325, E-nr. 327). Mælkesyre og lactater har konserverende effekt, og bruges desuden til at regulere surhedsgrad og smag. Da de desuden kan binde metaller, har de en forstærkende effekt på antioxidanter, der bruges til at hæmme harskning af fedt. Tilladt tilsætningsstof til danske økologiske produkter.
E 280
Vær på vagt
Propionsyre
Naturligt forekommende konserveringsmiddel.
E 281
Vær på vagt
Natriumpropionat
E 282
Vær på vagt
Calciumpropionat
E 283
Vær på vagt
Kaliumpropionat
E 284
Undgå stoffet
Borsyre
Mineralsk konserveringsmiddel, der forekommer naturligt i jordskorpen.
E 285
Undgå stoffet
Natriumtetraborat (Boraks)
E 290
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Kuldioxid (carbondioxid)
Konserveringsmiddel, der også bruges til at give bobler i øl og sodavand. Naturligt forekommende luftart, der indgår i fotosyntekredsløbet.Tilladt tilsætningsstof til danske økologiske produkter.
E 296
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Æblesyre
Forekommer vidt udbredt i naturen, blandt andet som navnet siger, i æbler. DL?formen, der anvendes som tilsætningsstof, er syntetisk fremstillet. Anvendes som surhedsregulerende stof, men har samtidig konserverende egenskaber og en forstærkende effekt på antioxidanternes beskyttende virkning på olier og skrællede frugter og grønsager.
E 297
Formodentlig harmløst
Fumarsyre
Naturligt forekommende surhedsregulerende konserveringsmiddel.
016
Antioxidanter
015
E 300
Formodentlig harmløst
Økologisk Genmodificeret 
Ascorbinsyre (Vitamin C)
Ascorbinsyre og dets salte, ascorbater, er et naturligt forekommende vitamin, der findes i store mængder i f.eks. citroner, appelsiner, solbær og hyben. Fremstilles syntetisk.
E 301
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Natriumascorbat
E 302
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Calciumascorbat
E 304(i)
Vær på vagt
Animalsk 
Ascorbylpalmitat. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin). Indeholder glycerider se E471 og E570.
E 304(ii)
Vær på vagt
Animalsk 
Ascorbylstearat
E 306
Formodentlig harmløst
Økologisk Genmodificeret 
Tocopherolrig ekstrakt
E 307
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Alpha-Tocopherol
E 308
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Gamma-Tocopherol
E 309
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Delta-Tocopherol
E 310
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Propylgallat
Syntetisk fremstillet antixodant. Fremstilles ud fra gallussyre, der ligner garvesyre.
E 311
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Octylgallat
Syntetisk fremstillet antixodant. Fremstilles ud fra gallussyre, der ligner garvesyre.
E 312
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Docecylgallat
Syntetisk fremstillet antixodant. Fremstilles ud fra gallussyre, der ligner garvesyre.
E 315
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Erythorbinsyre
Syntetisk fremstillet antioxidant, der minder om ascorbinsyre, men uden vitamin C effekt.
E 316
Vær på vagt
Genmodificeret 
Natriumisoascorbat
E 320
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Butylhydroxyanisol (BHA)
Syntetisk fremstillet antioxidant.
E 321
Undgå stoffet
Allergifremkaldende 
Butylhydroxytoluen (BHT)
Syntetisk fremstillet antioxidant.
E 322
Formodentlig harmløst
Økologisk Animalsk Allergifremkaldende Genmodificeret 
Lecithiner
Emulgator, der letter sammenblandingen af vand og olie. Forekommer naturligt i eksempelvis æggeblommer og soyabønner. Fremstilles på basis af soya.
E 325
Formodentlig harmløst
Animalsk
Økologisk 
Natriumlactat
Naturligt forekommende surhedsregulerende middel (har også konserverende effekt).Tilladt tilsætningsstof til danske økologiske produkter.
E 326
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Kaliumlactat
Naturligt forekommende surhedsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E 327
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Calciumlactat
Naturligt forekommende surhedsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E 330
Formodentlig harmløst
Økologisk Genmodificeret 
Citronsyre
Naturligt forekommende. Findes, som navnet angiver, i særligt store mængder i citroner, hvorfra citronsyre også udvindes. Saltene, der kaldes citrater, fremstilles ud fra syren. Funktion: Antixidant og surhedsregulerende middel.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E 331(i)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Mononatriumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 331(ii)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Dinatriumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 331(iii)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Trinatriumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 332(i)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Monokaliumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 332(ii)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Trikaliumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 333(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk Animalsk Genmodificeret 
Monocalciumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 333(ii)
Formodentlig harmløst
Økologisk Animalsk Genmodificeret 
Dicalciumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 333(iii)
Formodentlig harmløst
Økologisk Animalsk Genmodificeret 
Tricalciumcitrat
Udvindes af citronsyre
E 334
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Vinsyre
Surhedsregulerende middel. Forekommer naturligt i vindruer. Udvindes som et biprodukt ved vinfremstilling.Det anvendes til at give saft, marmelade og vin en ekstra syrlig smag, for eksempel til hyldeblomstsaft m.m. Fremmer også antioxidanternes virkning, så harskning og brunfarvning mindskes.
E 335(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Mononatriumtartrat
E 335(ii)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Dinatriumtartrat
E 336(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Monokaliumtartrat
E 336(ii)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Dikaliumtartrat
E 337
Formodentlig harmløst
Natriumkaliumtartrat
E 338
Formodentlig harmløst
Phosphorsyre
Produkt med mange egenskaber. Bruges blandt andet til at give cola syrlig smag. Har også konserverende effekt.
E 339(i)
Formodentlig harmløst
Mononatriumphosphat
E 339(ii)
Formodentlig harmløst
Dinatriumphosphat
E 339(iii)
Formodentlig harmløst
Trinatriumphosphat
E 340(i)
Formodentlig harmløst
Monokaliumphosphat
E 340(ii)
Formodentlig harmløst
Dikaliumphosphat
E 340(iii)
Formodentlig harmløst
Trikaliumphosphat
E 341(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk Animalsk 
Monocalciumphosphat
Salte fra de naturligt forekomne mineraler i phosphorsyre.Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighed for både dyr og planter. Phosphorforbindelser bruges i næsten alle industrielt forarbejdede levnedsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpningsmiddel. Anvendes som surhedsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsættes sodavand (cola) for at opnå en syrlig smag.
E 341(ii)
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Dicalciumphosphat
Salte fra de naturligt forekomne mineraler i phosphorsyre.Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighed for både dyr og planter. Phosphorforbindelser bruges i næsten alle industrielt forarbejdede levnedsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpningsmiddel. Anvendes som surhedsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsættes sodavand (cola) for at opnå en syrlig smag.
E 341(iii)
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Tricalciumphosphat
Salte fra de naturligt forekomne mineraler i phosphorsyre.Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighed for både dyr og planter. Phosphorforbindelser bruges i næsten alle industrielt forarbejdede levnedsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpningsmiddel. Anvendes som surhedsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsættes sodavand (cola) for at opnå en syrlig smag.
E 350(i)
Formodentlig harmløst
Natriummalat
Surhedsregulerende middel, der fremstilles ud fra æbelsyre.
E 350(ii)
Formodentlig harmløst
Natriumhydrogenmalat
E 351
Formodentlig harmløst
Kaliummalat
E 352(i)
Formodentlig harmløst
Calciummalat
E 352(ii)
Formodentlig harmløst
Calciumhydrogenmalat
E 353
Vær på vagt
Metavinsyre
Tilsætningsstof til vin, for at undgå bundfald. Fremstilles af vinsyre.
E 354
Formodentlig harmløst
Calciumtartrat
E 356
Formodentlig harmløst
Natriumadepat
E 357
Formodentlig harmløst
Kaliumadepat
E 363
Formodentlig harmløst
Ravsyre
E 380
Formodentlig harmløst
Triammoniumcitrat
E 385
Vær på vagt
Calciumdinatrium-ethylendiamintetraacetat(Calciumdinatrium-EDTA)
014
Emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler
013
E 400
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Alginsyre
Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E 401
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Natriumalginat
Algin, der er et kulhydrat, udgør en vigtig del af cellevæggen i tang. Flere tangarter indeholder fra 15 - 40% algin. Ud fra algin fremstilles natriumalgin og alginsyre. Benyttes som stabilisator, emulgatorer samt fortyknings-/geleringsmiddel.
E 402
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Kaliumalginat
Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E 403
Formodentlig harmløst
Ammoniumalginat
Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E 404
Formodentlig harmløst
Calciumalginat
Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E 405
Vær på vagt
Propylenglycolalginat
Stabilisator (til skum i øl) og emulgator (til dressinger). Fremstilles af algin og propylenglycol.
E 406
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Agar
Naturligt forekommende fortykningsmiddel og stabilisator. Udvindes af tang. Se også agar-agar.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E 407
Vær på vagt
Økologisk 
Carageenan
Et kulhydrat der udvindes af en særlig rødtang. Navnet kommer fra den irske havneby Carragheen. Man har i Irland i århundrede brugt Carrageenan i buddinger, hvor det også kaldes
E 407(a)
Vær på vagt
Forarbejdet Eucheuma Tang
Stoffet minder om og bruges som caarageenan. Det udvindes også på samme måde (fra tang), men er ikke helt så udviklet som caarageenan.
E 410
Vær på vagt
Økologisk Allergifremkaldende 
Johannesbrødkernemel
bruges som stabilisator og fortykningsmiddel. Indgår i desserter, fiskevarer grøntkonserves, kryddersaucer og spædbørnemad. Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E 412
Vær på vagt
Økologisk Allergifremkaldende 
Guargummi
Kulhydrat der udvindes af frøene fra Guarplanten, der meget ligner bælgplanten soya. (bruges også som kvægfoder).Anvendes i levnedsmidler som fortykningsmiddel og stabilisator (til is, ketchup, salater ol.)Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E 413
Vær på vagt
Økologisk Allergifremkaldende 
Traganthgummi
Stabilisator og fortykningsmiddel til salatdressinger, ketchup og lignende. Fremstilles af Astragalus-planten, der er småbuske der gror i bjergområder i blandt andet i Tyrkiet og Iran.
E 414
Vær på vagt
Økologisk Allergifremkaldende 
Arabisk Gummi (Akaciegummi)
Vegetabilsk gummi. Bruges som stabilisator og fortykningsmiddel især til slik. Udvindes af akacietræer.
E 415
Formodentlig harmløst
Økologisk Genmodificeret 
Xanthangummi
Industrielt fremstillet stabilisator og fortykningsmiddel. Anvendes især til kryddersaucer og salatdressing.
E 416
Vær på vagt
Økologisk Allergifremkaldende 
Karayagummi
Stabilisator fremstillet af det tørrede harpiks fra det buskagtige træ: Sterculia urens.
E 417
Formodentlig harmløst
Taragummi
Stabilisator og fortykningsmiddel. Udvindes af frøene fra planten Caesalpinea spinosa. Anvendes mest til is, saucer og dressinger.
E 418
Formodentlig harmløst
Gellangummi
Industrielt fremstillet stabilisator og fortykningsmiddel.
E 420(i)
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Sorbitol
Stabilisator og sødestof (Glucitol). Forekommer naturligt, men fremstilles ved kemisk behandling af stivelse.
E 420(ii)
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Sorbitol sirup
Stabilisator og sødestof (Glucitol). Forekommer naturligt, men fremstilles ved kemisk behandling af stivelse.
E 421
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Mannitol
Konsistens og sødestof der forekommer naturligt i manna. Har i større mængder afførende effekt.
E 422
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Glycerol. Kan være HARAM l (kan fremstilles syntetisk eller udvindes fra dyr, herunder svin). 
Konsistensmiddel, der fremstilles af animalsk eller vegetabilsk fedt. Er ikke godkendt som sødestof selv om det har sødende virkning.
E 425(i)
Vær på vagt
Konjacgummi
E 425(ii)
Vær på vagt
Konjacglucomannan
E 431
Undgå stoffet
Animalsk 
Polyoxyethylen(40)stearat. Kan være HARAM (fremstillingsprocessen kan gøre brug af fedt fra dyr, herunder svin).
E 432
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Polyoxyethylen(20)sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20). Kan være HARAM (fremstillingsprocessen kan gøre brug af fedt fra dyr, herunder svin).
E 433
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Polyoxyethylen(20)sorbitanmonooleat (Polysorbat 80), Kan være HARAM (fremstillingsprocessen kan gøre brug af fedt fra dyr, herunder svin).
E 434
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Polyoxyethylen(20)sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40). Kan være HARAM (fremstillingsprocessen kan gøre brug af fedt fra dyr, herunder svin).
E 435
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Polyoxyethylen(20)sorbitanmonostearat (Polysorbat 60). Kan være HARAM (fremstillingsprocessen kan gøre brug af fedt fra dyr, herunder svin).
E 436
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Polyoxyethylen(20)sorbitantristearat (Polysorbat 65) Kan være HARAM (fremstillingsprocessen kan gøre brug af fedt fra dyr, herunder svin).
E 440(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Pectin
Pektin er et kulhydrat, der forekommer i mange frugter og grønsager, hvor det styrker cellevæggene. Når frugt modner og bliver blød, er det blandt andet fordi pektinen nedbrydes. Som tilsætningsstof fremstilles det ud fra citron eller appelsinskaller, der indeholder 30% pektin. Efter udtrækning, opkoncentrering og tørring fås et fint pulver. Af pektin fås ved kemisk behandling amideret pektin. Pektin benyttes som fortykningsmiddel (geleringsmiddel). Pektin danner nemt geléer i sure levnedsmidler med højt sukkerindhold.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E 440(ii)
Formodentlig harmløst
Amideret pectin
E 442
Formodentlig harmløst
Ammoniumphosphatider
Stabilisator og emulgator fremstillet industriel (af blandt andet rapsfrø). 
Bruges primært i chokolade.
E 444
Formodentlig harmløst
Saccharoseacetatisobutyrat
Industrielt fremstillet stof, der anvendes til at holde væsker klare og homogene.
E 445
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Glycerolestere af fyrreharpiks
Fremstilles syntetisk ud fra 
fyrreharpiks og glycerol. Kan være HARAM  (kan fremstilles syntetisk eller udvindes fra dyr, herunder svin).
E 450(i)
Formodentlig harmløst
Dinatriumdiphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand. Var tidligere forbudt i Sverige på grund af vildledning (er nu tilladt).
E 450(ii)
Formodentlig harmløst
Trinatriumdiphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 450(iii)
Formodentlig harmløst
Tetranatriumdiphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 450(iv)
Formodentlig harmløst
Dikaliumdiphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 450(v)
Formodentlig harmløst
Tetrakaliumdiphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 450(vi)
Formodentlig harmløst
Dicalciumdiphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 450(vii)
Formodentlig harmløst
Monocalciumdiphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 451(i)
Formodentlig harmløst
Pentanatriumtriphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 451(ii)
Formodentlig harmløst
Pentakaliumtriphosphat
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 452(i)
Formodentlig harmløst
Natriumpolyphosphater
Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E 452(ii)
Formodentlig harmløst
Kaliumpolyphosphater
E 452(iii)
Formodentlig harmløst
Natriumcalciumpolyphosphater
E 452(iv)
Formodentlig harmløst
Calciumpolyphosphater
E 459
Formodentlig harmløst
Beta-cyclodextrin
E 460(i)
Vær på vagt
Genmodificeret 
Mikrokrystallinsk cellulose
E 460(ii)
Vær på vagt
Genmodificeret 
Cellulosepulver
E 461
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Methylcellulose
E 462
Formodentlig harmløst
Ethylcellulose
E 463
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Hydroxypropylcellulose
E 464
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Hydroxypropylmethylcellulose
E 465
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Methylethylcellulose
E 466
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Carboxymethylcellulose, Natriumcarboxymethylcellulose
E 468
Vær på vagt
Tværbunden natriumcarboxymethylcellulose
E 469
Formodentlig harmløst
Enzymatisk hydroliseret carboxymethylcellulose
E 470(a)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Natrium-, Kalium- og Calciumsalte af fedtsyrer. Kan være HARAM  (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 470(b)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Magnesiumsalte af fedtsyrer.. Kan være HARAM  (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 471
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Mono- og diglycerider af fedtsyrer
. Kan være HARAM  (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 472(a)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Eddikesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 472(b)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Mælkesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 472(c)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Citronsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer .Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 472(d)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Vinsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer .Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 472(e)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Mono- og diacetyl vinsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 472(f)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Blandede eddike- og vinsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 473
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Saccharoseestere af fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 474
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider af fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 475
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Polyglycerolestere af fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 476
Vær på vagt
Animalsk 
Polyglycerol polyricinoleat. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 477
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Propylenglycolestere af fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 479(b)
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Termisk oxideret sojaolie omsat med mono- og diglycerider af fedtsyrer
E 481
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Natriumstearoyllactylat kan være HARAM (stearinsyre udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 482
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Calciumstearoyllactylat. kan være HARAM (stearinsyre udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 483
Vær på vagt
Animalsk 
Stearyltartrat
Stof med bageforbedrende effekt, der fremstilles syntetisk ud fra stearinsyre og vinsyre.kan være HARAM (stearinsyre udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 491
Vær på vagt
Animalsk 
Sorbitanmonostearat
Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 492
Vær på vagt
Animalsk 
Sorbitantristearat
Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 493
Vær på vagt
Animalsk 
Sorbitanmonolaurat
Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 494
Vær på vagt
Animalsk 
Sorbitanmonooleat
Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
E 495
Vær på vagt
Animalsk 
Sorbitanmonopalmiat
Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.. Kan være HARAM (udvindes både fra planter og dyr, herunder svin).
012
Syrer, baser og beslægtede stoffer
011
E 500(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Natriumcarbonat
(soda) Hæve- og surhedsregulerende middel. Fremstilles af kogesalt og kuldioxid.
E 500(ii)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Natriumhydrogencarbonat
(Natron, tvekulsurt natron). Fremstilles ud fra kogesalt og kuldioxid. Bruges som surhedsregulerende middel og som bagepulver.
E 500(iii)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Natriumsesquicarbonat
Blandingsstof mellem natriumcarbonat og natriumhydrogencarbonat. Surhedsregulerende middel.
E 501(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Kaliumcarbonat
E 501(ii)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Kaliumhydrogencarbonat
Hævemiddel som findes naturligt, men fremstilles syntetisk.
E 503(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Ammoniumcarbonat (hjortetaksalt)
Hævemiddel fremstillet af ammoniak og kuldioxid.
E 503(ii)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Ammoniumhydrogencarbonat
E 504(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Magnesiumcarbonat
E 504(ii)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Magnesiumhydroxidcarbonat (Magnesiumhydrogencarbonat)
E 507
Formodentlig harmløst
Saltsyre (chlorbrinte)
Naturlig syre, der bruges surhedsregulerende. Fremstilles kemisk.
E 508
Formodentlig harmløst
Kaliumchlorid
E 509
Formodentlig harmløst
Calciumchlorid
Erstatning eller supplement til kogesalt. Kendes også som vejsalt.
E 510
Formodentlig harmløst
Ammoniumchlorid (Salmiak) 
Giver den typiske salmiaksmag. Fremstilles industrielt.
E 511
Formodentlig harmløst
Magnesiumchlorid
Bruges til at påvirke vandkvaliteten i øl og sodavand. Fremstilles industrielt.
E 512
Vær på vagt
Stannochlorid
Stabiliserer farven i asparges.
E 513
Formodentlig harmløst
Svovlsyre
E 514(i)
Formodentlig harmløst
Natriumsulfat
Forekommer naturligt i mineral og havvand. Bruges til justering af mineralvand og til afføringsmiddel
E 514(ii)
Formodentlig harmløst
Natriumhydrogensulfat
E 515(i)
Formodentlig harmløst
Kaliumsulfat
Salt af svovlsyre. Bruges til justering af mineralvand.
E 515(ii)
Formodentlig harmløst
Kaliumhydrogensulfat
E 516(i)
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Calciumsulfat
Næringssalt til gær. Vandjustering til øl og sodavand. Fyldstof til tabletter.
E 516(ii)
Formodentlig harmløst
Calciumhydrogensulfat
E 517
Formodentlig harmløst
Ammoniumsulfat
E 520
Vær på vagt
Aluminiumsulfat
Fremstilles af aluminium og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager
E 521
Vær på vagt
Aluminiumnatriumsulfat
Fremstilles af aluminium og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager.
E 522
Vær på vagt
Aluminiumkaliumsulfat
Fremstilles af aluminium og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager.
E 523
Vær på vagt
Aluminiumammoniumsulfat
Fremstilles af aluminium og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager.
E 524
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Natriumhydroxid
(Kaustisk soda, ætsnatron). Bruges til neutralisering af syre. Er i koncentreret form stærkt ætsende, men vil i levnedsmidler forekomme meget stærkt fortyndet.
E 525
Formodentlig harmløst
Kaliumhydroxid
(Ætskali). Bruges til neutralisering af syre. Er i koncentreret form stærkt ætsende, men vil i levnedsmidler forekomme meget stærkt fortyndet.
E 526
Formodentlig harmløst
Calciumhydroxid
(Læsket kalk). Bruges i stærkt fortyndet form til justering af kalkindholdet i vand (til for eksempel øl).
E 527
Formodentlig harmløst
Ammoniumhydroxid
(Salmiakspiritus). Bruges til neutralisering af syrer i stærkt fortyndet form.
E 528
Formodentlig harmløst
Magnesiumhydroxid
Base og tablethjælpestof. Magnesiumoxid (E-nr. 530 ) har samme funktion. Fremstilles industrielt.
E 529
Formodentlig harmløst
Calciumoxid
Base (surhedssænkende middel). Fremstilles ud fra kalk.
E 530
Formodentlig harmløst
Magnesiumoxid
Base og tablethjælpestof. Magnesiumoxid (E-nr. 528 ) har samme funktion. Fremstilles industrielt.
E 535
Vær på vagt
Natriumferrocyanid
Syntetisk fremstillet antiklumpningsmiddel (til salt).
E 536
Vær på vagt
Kaliumferrocyanid
Syntetisk fremstillet antiklumpningsmiddel (til salt).
E 538
Vær på vagt
Calciumferrocyanid
Syntetisk fremstillet antiklumpningsmiddel (til salt).
E 541
Undgå stoffet
Natriumaluminiumphosphat, surt
Industrielt fremstillet hævemiddel.
E 551
Vær på vagt
Siliciumdioxid
Naturligt forekommende, industrielt fremstillet antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.
E 552
Vær på vagt
Calciumsilicat, asbestfrit
Naturligt forekommende, industrielt fremstillet antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.
E 553(a)(i)
Vær på vagt
Magnesiumsilikat
E 553(a)(ii)
Vær på vagt
Magnesiumtrisilikat
E 553(b)
Vær på vagt
Talkum
E 554
Vær på vagt
Natriumaluminiumsilikat
E 555
Vær på vagt
Kaliumaluminiumsilikat
E 556
Vær på vagt
Calciumaluminiumsilikat
E 558
Vær på vagt
Bentonit
E 559
Vær på vagt
Aluminiumsilikat (Kaolin)
E 560
Formodentlig harmløst
Kaliumsilikat
E 570
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Fedtsyrer, Kan være HARAM (kan udvindes fra dyr, herunder svin).
E 574
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Gluconsyre
E 575
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Glucono-delta-lacton
E 576
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Natriumgluconat
E 577
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Kaliumgluconat
E 578
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Calciumgluconat
E 579
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Ferrogluconat
E 585
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
Ferrolactat
010
Aromaforstærkere
009
E 620
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Glutaminsyre
Smagsforstærkende stof. Aminosyre (protein-del), der forekommer i næsten alle grøntsager samt hvede og soya. Oprindeligt udvundet af tang. Fremstilles nu af hvede, soya eller specielle bakterier.
E 621
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Mononatriumglutaminat (det tredie krydderi). Beskrives som Umami, den femte smagssans som vi kan registrere..
Det tredie krydderi er industrielt fremstillet (natriumglutaminat). Det fremhæver de smagsstoffer der findes i en given ret. Det bruges ofte til at give smag på leverpostej, kinesiske supper, og kødpålæg. Det 3. krydderi kan anvendes som erstatning for salt.
E 622
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Monokaliumglutaminat
E 623
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Calicumdiglutaminat
E 624
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Monoammoniumglutaminat
E 625
Vær på vagt
Allergifremkaldende Genmodificeret 
Magnesiumdiglutaminat
E 626
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Guanylsyre
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk.Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 627
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Dinatriumguanylat
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 628
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Dikaliumguanylat
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 629
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Calciumguanylat
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 630
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Inosinsyre
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 631
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Dinatriuminosinat
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 632
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Dikaliuminosinat
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 633
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Calciuminosinat
Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk. Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 634
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Calcium-5'-ribobonucleotider Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 635
Vær på vagt
Animalsk Genmodificeret 
Dinatrium-5'-ribonucleotider Kan være HARAM (baseret på restprodukt fra alkoholproduktion eller syntetisk fremstillet)
E 640
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Glycin, Natriumglycinat
E 650
Formodentlig harmløst
Zinkacetat
008
Glaseringsmidler og hjælpetilsætningsstoffer
007
E 900
Vær på vagt
Dimethylpolysiloxan
Skumdæmpningsmiddel, der fremstilles ud fra kvarts-sand. (strandsand).
E 901
Vær på vagt
Animalsk Allergifremkaldende 
Bivoks, hvidt og gult
Overfladebehandlingsmiddel til for eksempel slik og tabletter.
E 902
Vær på vagt
Candelillavoks
Overfladebehandlingsmiddel, der udvindes af træet Euphorbia antisyphilitica. Bruges også til skosværte og bonevoks.
E 903
Formodentlig harmløst
Carnaubavoks
Overfladebehandlingsmiddel. Findes på bladene af en brasilianske viftepalme (Copornica cerifera). Bruges til overfladebehandling af frugter og slik. Anvendes også til kosmetik.
E 904
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Shellak
Overfladebehandlingsmiddel udvundet af en orientalsk bladlus (Lakschadia eller lakskjoldlus). Giver en blank, pæn overflade. Bruges til slik, tabletter og frugt, især æbler.
E 905
Vær på vagt
Mikrokrystallinsk voks (paraffinvoks)
Overfladebehandlings- og smøremiddel, der udvindes af råolie.Paraffin bruges også som tyggegummibasis og til skorpen af oste.
E 907
Formodentlig harmløst
Hydrogeneret poly-1-decenn
E 912
Vær på vagt
Montansyreestere
Overfladebehandlingsmiddel udvundet af bjergvoks. Må kun bruges til citrusfrugter, melon, avocado, ananas, mango og papaya.
E 914
Vær på vagt
Oxideret polyethylvoks
Syntetisk fremstillet overfladebehandlingsmiddel. Bruges også som base for tyggegummi.
E 920
Formodentlig harmløst
Animalsk Genmodificeret 
L-Cystein
E 927(b)
Vær på vagt
Carbamid (Urinstof)
006
Emballeringsgasser
005
E 938
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Argon
Gas der anvendes ved “lufttæt” pakning. Bruges sammen med andre gasser.
E 939
Formodentlig harmløst
Helium
E 941
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Nitrogen
Gas der anvendes ved “lufttæt” pakning. Bruges sammen med andre gasser.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E 942
Formodentlig harmløst
Dinitrogenoxid
Drivmiddel til flødeskum på dåse.
E 943(a)
Formodentlig harmløst
Butan
E 943(b)
Formodentlig harmløst
Isobutan
E 944
Formodentlig harmløst
Propan
E 948
Formodentlig harmløst
Økologisk 
Oxygen (Ilt)
E 949
Formodentlig harmløst
Hydrogen, Brint
004
Sødestoffer
003
E 950
Undgå stoffet
Acesulfamkalium
Syntetisk fremstillet sødestof. (kaloriefrit).
E 951
Undgå stoffet
Genmodificeret 
Aspartam
Syntetisk fremstillet sødestof. (kaloriefrit). Når man spiser aspartam, spaltes stoffet i tarmen til træsprit og 2 aminosyrer: phenylalanin og asparaginsyre. Aminosyrerne nedbrydes på naturlig vis, undtaget hos mennesker der lider af Føllings syge. Har man Føllings syge, mangler man evnen til at nedbryde phenylalanin, og skal undgå aspartam og phelylalanin- holdige fødevarer.
E 952(i)
Undgå stoffet
Cyklaminsyrer
E 952(ii)
Undgå stoffet
Natriumcyclamat
Syntetisk fremstillet sødestof.
E 952(iii)
Undgå stoffet
Calciumcyclamat
Syntetisk fremstillet sødestof.
E 953
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Isomalt
E 954
Undgå stoffet
Saccharin
Syntetisk fremstillet sødestof. (kaloriefrit).
E 954(i)
Undgå stoffet
Natriumsaccharin
E 954(ii)
Undgå stoffet
Calciumsaccharin
E 954(iii)
Undgå stoffet
Kaliumsaccharin
E 957
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Thaumatin
Et protein, der anvendes som sødestof. Udvindes af frugten fra en afrikansk plante kaldet Thaumatococcus danielii. Har meget bismag
E 959
Vær på vagt
Neohesperidindihydrochalcon
Sødestof udvundet af citrusfrugter. Bruges ikke enkeltstående som sødemiddel, da det har bismag.
E 965(i)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Maltitol
Konsistens- og sødestof fremstillet ved kemisk behandling af stivelse.
E 965(ii)
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Maltitolsirup
E 966
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Lactitol
Konsistens- og sødestof fremstillet ved modificering af mælkesukker.
E 967
Formodentlig harmløst
Xylitol
Hører under sødestoffer som hovedsageligt bliver brugt i industrien. Bruges i stedet for sukker. Xylitol adskiller sig fra de egentlige kunstige/syntetiske sødestoffer ved at være nært beslægtet med sukker i kemisk henseende. Produktet indeholder 2.4 kalorier pr. gram.Fremstilles ved kemisk behandling af træsukker.
002
Andre
001
E 1103
Formodentlig harmløst
Invertase
E 1105
Vær på vagt
Animalsk Allergifremkaldende Genmodificeret 
Lysozym
Enzym, der udvindes af æg (findes også i spyt).
E 1200
Vær på vagt
Polydextrose
Sukkererstatning (uden sødende effekt), der fremstilles syntetisk.
E 1201
Vær på vagt
Polyvinylpyrrolidon (Povidone, PVP)
E 1202
Vær på vagt
Polyvinylpolypyrrolidon (Crospovidone, PVPP)
E 1404
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Oxideret stivelse (Modificerede stivelser)
E 1410
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Monostivelsephosphat (Modificerede stivelser)
E 1412
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Distivelsephosphat (Modificerede stivelser)
E 1413
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Phosphateret distivelsephosphat (Modificeredestivelser)
E 1414
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Acetyleret distivelsephosphat (Modificeret stivelser)
E 1420
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Acetyleret stivelse (Modificerede stivelser)
E 1422
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Acetyleret distivelseadipat (Modificerede stivelser)
E 1440
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Hydroxypropylstivelse (Modificerede stivelser)
E 1442
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Hydroxypropyldistivelsephosphat (Modificerede stivelser)
E 1450
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Stivelsenatriumoctenylsuccinat (Modificerede stivelser)
E 1451
Formodentlig harmløst
Genmodificeret 
Acetyleret oxideret stivelse (Modificerede stivelser)
E 1505
Vær på vagt
Triethylcitrat
E 1518
Formodentlig harmløst
Animalsk 
Glyceryltriacetat (triacetin)
E 1520
Vær på vagt
Propylenglycol (propan-1,2-diol)
E 1521
Vær på vagt
Polyethylenglycol 6000 (PEG 6000)
E 999
Vær på vagt
Allergifremkaldende 
Quillaia-ekstrakt
1 - Animalsk
3 - Genmodificeret
4 - Godkendt til økologi
5 - Ikke skadelig
2 - Kan give allergi
6 - Bør ikke indtages (Undgå stoffet)
7 - Vær på vagt
Følgende farvestoffer er 
ulovlige i Danmark: 


E 103 Chryosin, 
E 105 Syregult, 
E 111 Orange GGN, 
E 121 Orcein, 
E 125 Scharlach GN, 
E 126 Ponceau 6R, 
E 130 Indanthren blåt, 
E 152 Sort 7984
E 181 Brændt sortjord.


Borbye.com - opskrifter på nettet

 

Dette skema er taget fra Kogebogen på Borbye.com og Kogebogen på Android Play. Copyright Move2 - Danmark