Nyt fra videnskaben














sortbund

 

 
Hvad er en 45+ ost og hvad er i grunden:
Let / Light og hvad betyder saltet for maden?
 
 
Der er visse regler som skal overholdes for at kunne kalde varen for let eller light og saltet skal vi ikke have for meget af. Tallet på osten kan virke misvisende. Se hvorfor.
 
 

 
 

Fedt: Mindst reduceret med 50 % i forhold til det normale produkt.

 
  Sukker: Mindst reduceret med 30 % i forhold til det normale produkt.  
  Kalorier: Mindst reduceret med 30 % i forhold til det normale produkt.  
     
  Ps. Husk at diabetesprodukter godt kan have højt fedtindhold selvom der ikke er sukker i.
En undersøgelse fra Danmarks Fødevareforskning antyder, at mange spiser ekstra store portioner af light-produkterne, og så hjælper det ikke på vægten.
 
     
  Pas på de produkter som kalder sig light, men stadig er meget usunde.
Her under er nogle eksempler på lightprodukter som du bør fravælge.
 
 

 

 
  Mayonaise og remoulade
Dressinger
K-salater
Chips
Is
 
     
 

Ved andre produkter giver det bedre mening at købe light.

 
     
  Kødprodukter med lav fedtprocent
Mælk og mejeriprodukter (f.eks. ost)
 
     
 

Fødevarer med højt saltindhold

 
 

Disse fødevarer indeholder altid meget salt. For at skære ned på saltet må du derfor undlade at spise dem så tit eller spise dem i mindre mængder. Når du anvender nogle af nedenstående fødevarer som ingredienser i madlavningen, så undgå at tilsætte salt, da fødevarerne i sig selv tilfører retten den salte smag.

Eksempelvis:
Ansjoser
Bacon
Pulversovse
Skinke
Oliven
Pickles
Spegepølse
Røget kød og fisk
Soja sovs
Suppeterning/bouillon/fond
Kapers
Soltørrede tomater
Hvidløg i olie
Knust chilli
Knust hvidløg
Franske kartofler og andre chips

 
     
 

Fødevarer der kan have et højt saltindhold

 
     
 

I disse fødevarer kan saltindholdet variere en del mellem varemærkerne eller varetyper. Det betyder, at du kan skære ned på saltet ved at sammenligne produkterne og vælge de, der har det lave saltindhold. Fødevaremærkning kan hjælpe dig.

Eksempelvis:
Brød
Pasta sovse
Pizza
Færdigretter
Supper
Sandwiches
Pølser
Tomatketchup, mayonnaise og andre sovse
Morgenmadsprodukter
Kødpålæg
Ost
Saltede eller tørristede nødder

 
     
 

Salt kan være medvirkende til:
Forhøjet blodtryk
Hjertekarsygdomme og
Blodpropper
Mavekræft
Knogleskørhed og nyresten

Alt sammen hvis du spiser for meget salt. Dit daglige forbrug skal højst være 1 tsk.

 
     
  Ost 45+ indeholder ikke 45 % fedt som man skulle tro.  
 

En skæreost består af omtrent 48 % vand (Vi siger 50 %, så er det nemmere at huske). Som tommelfingerregel kan man sige at ostens "procenter" er ca. halvdelen af dens "plusser".
Udover vandet (48 g.)er der protein (ca. 24 g.), fedt (ca. 24 g.), mineraler og vitaminer (4 g.), som er det tørstof fedtprocenten udregnes fra. Det stammer fra en gammel lovfæstet bestemmelse som bl.a. skulle sikre, at mejerierne ikke snød med fedtet. Dengang blev fedtet betragtet som den "dyre" del af osten.

Arla oplyser at fedtprocenten i ost er:

En 10 + ost indeholder ca. 6 % fedt.
En 20 + ost indeholder ca. 13 % fedt
En 30 + ost indeholder ca. 17 % fedt
(det anbefales ikke at spise oste med mere mættet fedt).
En 45 + ost indeholder ca. 24 % fedt
En 60 + ost indeholder ca. 35 % fedt

Et eksempel på forskellige "fede" ostetyper:

Parmesan: Består af 25,8 pct. fedt.
Gouda: Har et fedtindhold på 27,4 pct.
Gorgonzola: Den er typisk en 70+-ost, og dermed indeholder 44,1 pct. fedt.
Emmentaler: Typisk en 45+-ost og indeholder 29,1 pct. fedt.
Cheddar: Er typisk 50+ og har et fedtindhold på 33,1 pct.
Mozzarella: Har et fedtindhold på omkring 22 pct.
Mozzarella: Lavet på skummetmælk, har den en fedtprocent på 16 pct.
Feta/salattern: Typisk fast feta på 50 + indeholder 25 pct. fedt.
Brie: Den bløde brie på 60+ indeholder 33,6 pct. Fedtfattige udgaver indeholder ned til 11 pct.

Du kan også få ost uden så meget fedt.

Arla Cheasy 6 % er en fast del af Bilkas sortiment. Bedst til gratinering.

Nordsjællands Osteforretning. Kører i nordsjælland.
Se hvor vognen holder. http://ostevognen.dk/support
Man kan smage de forskellige typer ost og får gode og relevante råd med.

10+ Gul Kastrup 6 % Lagret – Kåret som Danmarks bedste - Politikken 2010
10+ Gul Kastrup 6 % Lagret med kommen. Fantastisk ost hvis du foretrækker kommen.
10+ Lilla Kastrup 6 % Mellemlagret. Fin balanceret smag.
10+ XXL Gul Kastrup 6% Ekstra lagret. Stærk ost som kan blive lidt våd i køleskabet.

Torveosten.dk fører bl.a. lagrede oste som holder sig under fedtgrænsen
Kører i Roskilde og Hvidovre.

Gammel ost 10+ 6 % fedt
Ryge ost 1 % fedt 
Franske landbrier 11 % fedt
Danablu 17 % fedt
Prima Donna Light 16 % fedt 
Camembert 11% fedt

PS. Det mættede fedt fra ost er det usunde fedt. Det eneste fedt som er mere udskældt er transfedt som findes især i margarine, kager, småkager, chips og fastfood. Dog er det på vej ud af markedet ved lovgivning på området. Det står opgivet som ”delvist hærdet vegetabilsk fedt”.